На шляху творчої долі

Розмова про ювілей заслуженого художника України, відомого графіка, дизайнера, живописця громадського активіста Володимира Дмитровича Єрмакова. 
За плечима обдарованого митця яскравий творчий шлях, життєвий досвід, велика творча спадщина, яскраві сторінки, пов’язані з українською культурою. Творчість митця постійно була поруч із військовою  професією, яку Володимир Єрмаков здобув у Ленінградському вищому військово-морському училищі, яке успішно закінчив у 1967 році. А потім роки навчання  у Московському поліграфічному інституті, у досвідчених педагогів А.Гончарова, М.Мітурича, О.Сидорова. Саме там під час занять педагог Гончаров виявив живописний талан Володимира Дмитровича, який поступово розкрився у чудовій портретній серії, пейзажах, сповнених ліричного настрою та глибокого філософського бачення навколишнього світу. 
Під час спілкування з ювіляром напередодні його славного 80-річного ювілею у майстерні, Володимир Дмитрович Єрмаков із вдячністю розповідав про свою участь у земляцькому русі. Справді, він – постійний учасник художніх виставок, мистецьких конкурсів, творчих проектів, якіорганізовуються в товаристві завдяки секції художників «Мистецька світлиця». Є членом журі премії живопису, присвяченій М.О.Макаренку. Завжди подає цікаві ідеї, роботи з краєвидами історичної Глухівщини, портрети, натюрморти. І сьогодні підготував ретроспективну виставку, яку мріє представити краянам у рідному місті. А ще Володимир Дмитрович дякує долі за друзів по творчості, з якими поєднало його Сумське  земляцтво. Насамперед, це дружба з академіком НАНУ, заслуженим діячем науки, доктором юридичних наук, художником Ю.Шемшученком, уродженцем Глухова, спорідненість на творчий ниві надала їхнім стосункам особистої душевності та сердечності. 
Усе життя В.Єрмаков присвятив творчий діяльності, значна частина якої була віддана поліграфії, видавничій  справі, оздобленню календарів, святкових листівок, журналів, промислової  графіки. Зробити перелік творчої спадщини Єрмакова досить складно. У його майстерні зберігається лише частина оригінальних малюнків, ескізів, макетів майбутніх книг та інших поліграфічних виробів.Художник вдосконалював кольорове рішення, шрифти, шукав нетрадиційні сучасні варіанти дизайну виробів промислової графіки. У книжній графіці Володимир Єрмаков знайшов цікаві рішення із впровадження модульної побудови та комплексної робити над книгою. Тому зразки книг художника вирізняються вишуканим смаком та самобутністю творчого задуму. Варто назвати основні видання фотокнигу «Київ учора, сьогодні, завтра», «Край рідний, Україна», альбоми «Тетяна Яблонська»,  «Галина Кальченко», «Історія Малоросії», «Балет», «Платонівці», «Глухів. Погляд скрізь віки» тощо. Володимир Єрмаков – автор логотипу Енциклопедії сучасної України /ЕСУ/. Працював головним художником провідних столичних журналів: «Жінка», «Капітал», «Вісник Червоного хреста», співпрацював з багатьма київськими виданнями.
Проте серед цього великого архіву є окрема оаза  самовираження, яка проявилася через різноманітні види та жанри образотворчого мистецтва. До свого ювілею художник систематизував багатогранну творчу спадщину, в якій окремими блоками показані яскраві зразки художніх образів. Приваблює серія пейзажів Глухівщини, портрети рідних та друзів, вишукані натюрморти, квіткові композиції. У цих творах відчувається не тільки професійність В.Єрмаковахудожника, а й той ні з чим незрівнянний творчий порив, внутрішня сила якого підкреслює індивідуальність митця. Картини камерні, сповнені романтичного настрою, бажанням передати побачену красу іншим.
Є ще одна важлива риса в характері і творчості Володимира Єрмакова. Він – надійний партнер у праці, завжди готовий прийти на допомогу, взяти участь у земляцьких справах. Як зазначила виконавчий директор товариства І.Родченко,«з такими земляками можна гори звернути». І це насправді так, бо Володимир Дмитрович є активним, надійним та завзятим членом великої родини столичних сумчан, який активно підтримує громадський рух.
В.Д.Єрмаков народився в 1938 році у місті Воронежі, але значна частина шкільних років пов’язана з історичним містом Глуховом Сумської області. Батько з дитинства бачивпотяг сина до малювання і завжди підтримував його у всіх починаннях. В.Єрмаков став професійним художником,  членом Національної спілки художників України у 2000році, а звання заслуженого художника України здобув у 1996році. Ювіляр обіймав різні посади у видавничій справі, брав участь у республіканських, всеукраїнських та міжнародних виставках. Його персональні виставки відбулися в Києві, Глухові,  починаючі з 1995 року і до сьогодні. Твори Володимира Дмитровича зберігаються в Національному художньому музеї України, Художньому музеї м.Глухова, музеях РФ. 
Володимир Єрмаков і сьогодні у творчих пошуках, щодня поспішає у свою майстерню, щоб реалізувати потребу душі малювати та прикрашати навколишній світ своїми неповторними оригінальними творами. Приказка «Дорогу одужає той, хто йде» відповідає його творчому та життєвому принципу. Вітаючи шановного земляка-ювіляра зі святом, побажаємо йому світлої долі, міцного здоров’я, творчих успіхів та нових звершень на мистецькій ниві.
 
Валентина Єфремова,
 мистецтвознавець,
заслужений працівник культури України, 
голова секції художників Сумського земляцтва 
«Мистецька світлиця».
Фото з архіву художника.
 
     В.Eрмаков на вiдкриттi персональної виставки
 
 
  Автопортрет 1969 р.
 
 В. Ермаков "Пошук iстини"
 
  Ермаков Володимир обкладинка журналу