Відкриття меморіальної дошки Б.Олійнику

Кожна епоха дарує людству своїх унікальних обранців. Саме до таких персоналій відноситься ім’я Бориса Ілліча Олійника, Героя України, лауреата Національної премії ім.Т.Шевченка, почесного академіка Академії мистецтв України, члена Міжнародної слов’янської академії, народного депутата України, одного із засновників Українського фонду культури, поета, журналіста, почесного громадянина Києва, сіяча правди й справедливості.
Автор барельєфа скульптор член Київської організації НСХУ із династії українських митців Євген Євгенович Карпов. Перед нами погруддя у розвороті на три четверті, з красномовним хвилюючим поглядом. Все в цьому образі розповідає про культову постать, людину, яка пройшла не простий життєвий шлях, але не стомлена боротьбою, навпаки наповнена людяністю,  глибокою внутрішньою силою і красою.
Є.Карпов представник Київської мистецької школи, створив барельєф в суто реалістичному стилі, заклавши глибину філософських поглядів поета, громадянина, сповідувача ідей незалежної України. Портретна схожість образа досягнута високою професійністю  та прагненням увіковічити людину з великої літери. Самобутній творчий дармитця, дозволив привнести в образ хвилюючи почуття яким завжди був наповнений Борис Олійник романтик.Він не тільки впевнено йшов по своїй багатостраждальній землі, а й сповідував людству найсокровенне: любов до матері, возвеличення жінки-берегині, відповідальність за державне, прагнення чистоти української мови. Ось чому в образі поета, громадянина стільки внутрішньої сили та духовної краси. Як зазначив скульптор, він наполегливо працював над концепцією подання людини лідера українського народу ХХ століття.
На урочисте відкриття зібралася численна громада, депутати Верховної ради, члени колишнього правління Українського фонду культури сформованого Б.Олійником та Д.Янко, друзі, соратники, вдова Тамара Олійник, представники різних громадських організацій. На запрошення доктора історичних наук, професора В.ЛяхоцькогоСвятійший Патріарх Філарет відкрив і освятив пам’ятну дошку людини з великої літери Борису Ілічу Олійнику.Владика зазначив унікальність діяльності Бориса Олійника на культурно-мистецькому, освітянському, громадському поприщі, який ще у Радянські часи відстоював українську культуру.«Будучи депутатом Верховної ради України Олійниквиступав з її трибуни на захист вільної України, української мови і культури. Нехай ця дошка, буде нагадувати нам і майбутнім поколінням, про його заслуги перед Україною і щоб ми пам’ятали, що в ті складні часи були такі славні сини України. Тому Україна є і буде», - зазначив його святосте Філарет.
Дійсно, для багатьох сучасників він став взірцем безкомпромісного служіння Україні, народу, суспільству.  Кожен рядок його поетичної спадщини,а це понад 40 книг, есе, статей, розкриває шлях порядності та любові, не терпимості до зла і фальші, прагнення збагатити українську спільноту значними творчими здобутками. Жертовне служіння, відданість справі, фаховий рівень   письменника і сповідувача чистоти української мови. Він усього себе віддав служінню українському народу, бував у самих гарячих точках - на Чорнобилі, у воєнних конфліктних територіях Сербії, Югословії.
«Б.Олійник для багатьох із нас є взірцем наслідування у багатьох аспектах, бо він був неймовірно талановитою людиною. Коли він виступав на державних святах, відкриттях монументів, або літературних заходах, ми вчилися з джерела його життєвої мудрості. Він пробуджував національну гордість, любов до своєї держави» - зазначив ректор НАОМА, лауреат Національної премії Т.Шевченка, народний художник України В.Чебикін. 
Український фонд культури перейменований на честь Бориса Ілліча і намагається продовжувати справи його фундаторів, розповів нинішній очільник організації письменник О.Бакуменко. Так для сьогоднішньої урочистої події був підготовлений концерт на вірші Б.Олійника, які стали улюбленими піснями вдячних українців.
Для багатьох учасників урочистостей було що згадати з громадської діяльності в УФК, бо дійсно фонд став справжньою кузнею талантів. «Я щаслива тим, що була поруч з цією видатною людиною, він цінував обдарованих людей і підтримував творчість багатьох із нас, зазначила на урочистостях народна артистка України, володарка мецо-сопрано Ольга Чубарева. «Для мене виставки, і слово на них від Бориса Ілліча, були неймовірною підтримкою. Такі події перетворювалися в свята краси й духовного очищення, вони заряджували нас до творчості. Він умів створювати високу тональність мистецьких заходів, і ми зліталися до фонду по першому заклику керманича, -  розповів художник Станіслав Лосицький. А поета і публіциста заслуженого діяча культури України Михайла Шевченка, Б.Олійник цінував за чистоту поетичного слова, порядність і безкомпромісність. Навколо громадської організації єдналися неймовірно талановиті люди, які своєю творчістю створювали підґрунтя формування національної самоідентичності, культури, духовності. Саме тут виникла кузня національних кадрів, яка поповнювала українську спільноту за часів незалежності. Досить назвати такі Всеукраїнські програми як «Пам’ять», «Народна пісня, народна творчість», «Т.Г.Шевченко», «Нові імена», які не тільки гуртували людей навколо історії українського народу, а й виховували творчі здібності, спонукали до прекрасного.
Знову поет і громадянин поєднав людей силою свого авторитету і  гуманністю своєї місії на землі. Тримаю у руках книгу з автографом Бориса Ілліча «Стою на землі» наповнену  історичними фактами, філософськими роздумами і турботою про долю українського народу. Поет розкриває свою душу, й у простій словесній палітрі сповідує духовні цінності для нащадків.  Так в цьому заповіті ми отримуємо орієнтири національного становлення, що так важливо в сьогоднішній переломний період українського державотворення. Згадаємо поему «Трубіж» з джерела якої буде освячуватися ще не одне покоління українського народу : 
На цій межі не місце перезовам
Усе дрібне розвіємо, як дим:
Ми маєм стати чисті перед Словом,
Як перед Сином у вінці терновім
І материнським образом святим…
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, володар ордена Святої великомучениці Варвари.
Фото Георгій Лук*янчук
 
 E. Карпов з вдовою Тамарою Олiйник.
 
  Вiдкриття та освячення меморіальної дошки.
 
Георгій Лук*янчук бiля портрета Олiникак