Ювілейна виставка Національної спілки художників України

Правду кажуть, що на житті як на довгій ниві, всяке буває.. Але є вагомі складові, які віддзеркалюють загальний стан творчої людини. Насамперед, це палке бажання зробити світ кращим. Художник відчуває життя через художні образи які виникають в його уявленні, і потім віддає їхньому створенню увесь свій талант, енергію, почуття. Серед 500 представлених творів на ювілейній виставці присвяченій 80-й річниці з дня заснування Національної спілки художників України є унікальні образи які віддзеркалюють історію українського народу. На життєвій ниві митців чередою проходили злети та непрості часи виживання: неодноразово змінювалася назва нашої організації, існували різні угрупування, формувалися обласні осередки, місцеві, яких нині 33. Деякі досягли високого фахового рівня і демонструють окрему творчу школу як Київська, Харківська, Одеська,Львівська,тому значна частина експозиції сформована з фондів НСХУ та творів вище названих організацій.
До спілки входять мистецькі осередки у Львові, Опішному, Петріківцях які успішно розвивають такі народні ремесла як розпис, вишивка, художня кераміка, ткацтво.  Широке географічне представництво як наслідок акцентування на регіональні мистецькі школи, дає представлення про унікальність творчих дарів художників від Заходу до Сходу, Півночі до Півдня нашої держави.
Відкриваючі виставку народний художник України, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка, голова НСХУ Володимир Чепелик зазначив певні досягнення митців, які протягом свого творчого життя слугують своїм талантом примноженню духовних цінностей Україні. Вітання від Президента України передав міністр культури України Євген Ніщук. У вітанні зазначено, що держава цінує внесок митців у культурний розвиток українського народу, тому існують такі звання як народний, заслужений, лауреат, та найвища нагорода Національна премія ім.Т.Шевченка. Дійсно, жоден державний знаковий захід не відбувається без художників.
В український вінок слави вплетені імена видатних митців з різних регіонів України, які представили свої твори на ювілейній  виставці. Окрему подяку дирекції виставок, за влаштовану фахову експозицію, зазначив заслужений художник України, голова Київської спілки Віктор Коновал.
 Згадую роки навчання  у першокласних педагогів Київського державного художнього інституту, які заклали вагоме підґрунтя для своїх вихованців, сповнене унікальних знань, які поступово сформували історію образотворчого мистецтва України. Покоління за поколінням художники створювали унікальну культурно-мистецьку скарбницю українського народу.  Хтось був зачарований живописом Т.Яблонської, М.Глущенка, С.Шишка, хтось черпав натхнення від М.Бойчука, Ф.Кричевськогодля когось авторитетом був І.Макогон, В.Бородай, В.Гурін або М.Стороженко… У всякому разі, кожен студент вибирав майстерню для навчання за своїми творчими уподобаннями. Після навчання, певної участі у виставках, значна частина митців вступала до Спілки.
 Живопис, графіка, скульптура, декоративно-прикладне мистецтво фахово представлені в єдиній експозиції, яка вражає самобутніми творами, яскравими досягненнями, новаторськими ідеями. Окрасою виставки сталитвори наших корифеїв «Хрещатик» С.Шишка (1911-1997), «Академічна дача» А.Пламеницького (1920-1982), «Пейзаж Море» М.Глущенка (1901-1977), «Золотий мисок» С.Григорєва (1910-1988), «Квіти півдня» В.Цвєткова (1917-2007) та ін. 
Чимало творів сучасних митців присвятили свою увагу колегам по мистецтву. В.Чепелик створив образ «В.Мороза» у бронзі, В.Ковтун живописний  «Портрет Т.Яблонської», В.Ганоцький «Портрет народного художника України С.Гурбанова». Мальовнича Україна сяє на полотнах А.Зорко «Квітне поле», Фурлета «Моя Україна», О.Ольхова «Літо», Н.Каревої-Готьє «Вечір на вулиці Верхній вал», Т.Красної «Седнівська осінь», М.Кіщука «Скоро осінь. Карпати», А.Горбенко «Кримська архітектура. Одеса» та багатьох інших творах.
Мистецькі мости поєднали Київ, Харків, Львів, Маріуполь, Запоріжжя, Полтаву, Бровари, Миргород, Бучу Київської області в єдиний ланцюжок любові та краси, духовності на естетичної насолоди.Яскравими ознаками представленої виставки стали нові художні ідеї, переосмислення української історії, любов дорідної землі. Відчувається високий фаховий рівень представлених творів який свідчить про потужну українську мистецьку школу, яка виводить Україну на вагоме місце у світовій спільноті.
«Багата мозаїка творів українських художників створює потужний пласт світової культури. Зберігаючи традиції національної художньої школи, розвиваючи сучасні новації, ви утверджуєте  загальнолюдські цінності», - зазначив у своєму виступі Є.Ніщук. 
Тож нехай пані Муза надихає й надалі кожного художника во славу мистецтва і культури нашої Держави.
 
Валентина Єфремова, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України. 
 фото автора, Дирекції виставок,А.Лукьяненко
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
01.11.2018