Качкін Юрій Якович

1960 р. н.. Член КО НСХУ з 2012 р.. Народився м. Марганець, Дніпропетровської обл..
Живописець — автодидакт. Основи образотворчих дисциплін отримав у художній студії при Марганецькому Будинку піонерів (викл. Микола Іванович Шемет). Закінчив Марганецький гірничий технікум (1980). За радянських часів — робота у художніх майстернях МГЗК. З 1989 до теперішнього часу - творча робота.

З 2004 р. — живе у Києві. Працює у пленерних циклах в умовах мегаполісу (олійний живопис) у форматі мініатюри: “АНДРІЇВСЬКИЙ УЗВІЗ ТА ЙОГО МЕШКАНЦІ”, “КИЇВ. НОВЕ ТИСЯЧОЛІТТЯ”, “ВСІ ХРАМИ КИЄВА”, “КИЇВ — МІСТО КВІТІВ” та ін..
Персональні виставки: “РОЖЕВІ КОЛЬОРИ РАНКУ”, Москва, 1997, “ЧИСТЕ ПІЗНАННЯ”, Дніпропетровськ, 2005. “ВІД ТОМАКІВСЬКОЇ СІЧІ ДО КИЇВСЬКИХ СВЯТИНЬ”. ПЛЕНЕРНА МІНІАТЮРА”, Острів, м. Марганець, 2012.
Персональні виставки у Києві “АНДРІЇВСЬКИЙ УЗВІЗ ТА ЙОГО МЕШКАНЦІ”. ПЛЕНЕРНА МІНІАТЮРА”, 2008; “КИЇВ - ВІЧНИЙ ТА МІНЛИВИЙ”. ПЛЕНЕРНА МІНІАТЮРА”, 2009; “ДЕНЬ СЛОВ'ЯНСЬКОЇ ПИСЬМЕННОСТІ ТА КУЛЬТУРИ”, 2009; “ВІД ТОМАКІВСЬКОЇ СІЧІ ДО КИЇВСЬКИХ СВЯТИНЬ”. ПЛЕНЕРНА МІНІАТЮРА”, 2009; пересувна виставка символізму “ЧИСТЕ ПІЗНАННЯ”, 2009-2010, виставка однієї картини “ШЛЯХ ДО ГРААЛЮ”, 2009; “ЯСКРАВІ ФАРБИ УКРАЇНСЬКОЇ ЗЕМЛІ”. ПЛЕНЕРНА МІНІАТЮРА”, 2009; “КВІТИ”. ПЛЕНЕРНА МІНІАТЮРА”, 2011, “КИЇВ — ВІЧНИЙ ТА МІНЛИВИЙ”. ПЛЕНЕРНА МІНІАТЮРА”, 2011.

Активний учасник Всеукраїнських виставок-конкурсів НСХУ та Мінкульту України, Шевченківських, Гоголівських фестивалів, фестивалів міської культури, комерційних антикварних та благодійних аукціонів, мистецьких ярмарків, патріотичних та релігійних виставок, вернісажів.

Дипломи та подяки Верховної Ради України, Міністерства Культури України, Українського Фонду культури, НАН України, Національного Інституту українознавства та всесвітньої історії, Української Конфедерації журналістів, Українського видавничого консорціуму, МП “Український Тиждень мистецтв”, Дирекції Національних рейтингів України та ін. за вагомий внесок у мистецтво і культуру України, за вагомий внесок у розвиток культури та духовності, за внесок у розвиток суспільства, а також за участь у міжнародних та національних програмах: “МИСТЕЦЬКИЙ ОЛІМП УКРАЇНИ”, “ЗОЛОТИЙ ФОНД НАЦІЇ”, “НАЦІОНАЛЬНІ ЛІДЕРИ УКРАЇНИ”, “ОБЛИЧЧЯ УКРАЇНИ. ІМЕНА. ПОРТРЕТИ. ДОЛІ”, “УКРАЇНА. ЄВРОПА. СВІТ. ГУМАНІТАРНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ” та ін..
Автор зареєстрованих в Україні збірок картин: “МАНДРИ УКРАЇНОЮ”, 2007; “ТРАПЕЗА, 2007; “ЗІРКА НАДІЇ СВІТИТЬ ЯСКРАВО”, 2009; “МАВРИТАНСЬКА ШАЛЬ”, 2009.
Автор та викладач СЕРІЇ МАЙСТЕР-КЛАСІВ по пленерному живопису в умовах мегаполісу “ЖИВОПИС В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ”, 2010.

Ім'я занесене у ЕНЦИКЛОПЕДІЮ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ. Том 12 (2012 р.).

Окремі твори зберігаються в Музеї М. Чюрльоніса (Каунас, Литва), у основних фондах Національного заповіднику України “СОФІЯ КИЇВСЬКА”, Музеї історії міста Києва, Історико-меморіальному музеї М. Грушевського у м. Києві, Культурологічному центрі Українського Товариства охорони пам'яток історії та культури у м. Києві, Музеї Партизанської слави у м. Києві та ін.. У 2012 р. столична пленерна мініатюра Ю. Качкіна “Софія Київська. Київ. 6 вересня 2011” із фондів НЗ “Софія Київська“ стала офіційною візиткою художньої виставки “Дарунки святій Софії”.

Експедиції: Велика Ялта, Крим (Україна), 2004; Лісова зона Київщини (Україна), 2010; Чорноморський біосферний заповідник, Ягорлицька затока (Україна), 2010; Острів (Перша Томаківська Січ), Придніпров'я (Україна), 2004-2014; Революційний Майдан Незалежності, Київ (Україна), 2013-2014.
Закордонні експедиції: Краків (Польща), 1994; Московський Кремль (Росія), 2010; Батьківщина М. Чюрльоніса, Вільнюс, Каунас (Литва), 2010.
Активний учасник акцій на захист Андріївського узвозу, Євромайдану.
Науковими радами Національного Інституту енциклопедичних досліджень (Київ) та Музею історії м. Києва схвалені і введені у науковий обіг поняття “столичний пленерний сюжет” через друк у 12-му томі Енциклопедії сучасної України (2012) та Каталозі до виставки-аукціону “Київ назавжди”(2013) відповідно, що були винайдені дружиною Юрія Качкіна — Іриною Качкіною, стосовно його пленерних картин (панорама великого міста, архітектурний та природний пейзаж, жанрова композиція, портрет) виконаних в умовах мегаполісу.



<< повернутись